Kestävä kehitys

MITÄ  SE ON?

Kestävä kehitys (ympäristöministeriö) on käsitteenä laaja. Lyhyesti se on sitä, että huolehdimme joka päivä ympäristöstämme ja toisistamme. Se on pieniä arjen tekoja ja valintoja yhteisen, kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Kestävän kehityksen tarkoituksena on turvata tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Kestävä kehitys on tasapainon etsimistä ihmisen, luonnon ja taloudellisen kehityksen välillä.

Me Koskelassa haluamme ottaa askelia kohti kestävämpää elämäntapaa ja yhteiskuntaa. Haluamme tiedostaa, kantaa vastuumme ja toiminnallamme edistää kestävän elämäntavan toteutumista. Kestävä kehitys sisältyy Koskelan arkeen ja opetukseen.Kestävän kehityksessä huomioidaan ekologiset, sosiaaliset, taloudelliset ja kulttuuriset kestävän kehityksen osa-alueet ja suunnitellaan käytännön tekoja asioiden edistämiseksi.

Kestävän kehityksen työtä Koskelassa vie  jossa ovat mukana Paula Nieminen-Lehto, Pirjo Kunnari,  Satu Luukkainen, Minna Laine, Päivi Salo ja Hanna Kemiläinen.

Koskelassa kestävän kehityksen työtä viedään eteenpäin OKKA-säätiön (Opetus-, koulutus- ja kasvatusalojen säätiö) kriteerien mukaisesti. Toimintamme läpäisee ekologisesti-, taloudellisesti-, sosiaalisesti- ja kulttuurisesti kestävän kehityksen periaatteet.

Äänekosken kansalaisopistolle myönnettiin Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti toukokuussa 2016. Sertifikaatti luovutettiin opistokauden avajaisissa Koskelassa 31.8.2016.

 

 

 

KESTÄVÄN KEHITYKSEN TOIMINTA-ALUEET

Ekologiseen kestävään kehitykseen kuuluvat muun muassa ympäristöystävälliset hankinnat, materiaalien ja veden käyttö, kierrätys ja lajittelu sekä kuljetuksiin ja liikkumiseen liittyvät asiat.

Sosiaalisen kestävään kehityksen kuuluvia asioita ovat esimerkiksi työympäristön terveellisyys, turvallisuus ja viihtyvyys, työhyvinvointi, syrjäytymiseen ja kiusaamisen ehkäisy ja tasapuolisuus.

Taloudellisen kestävän kehityksen alueeseen kuuluvat lajittelu ja kierrätys, materiaalien ja energian kulutuksen vähentäminen, tavaroiden ja välineiden lainaaminen ja uudelleenkäyttö, kestävien hankintojen tekeminen, tilojen hyötykäyttö, kuljetusten järkeistäminen sekä rakennusten kunnossapito ja korjaus.

Kulttuurinen kestävä kehitys sisältää muun muassa kulttuuriperinteen vaalimista, kulttuuriympäristön säilyttämistä sekä monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä.

 

Pienillä teoilla on merkitystä

Jokainen meistä voi tehdä valintoja esimerkiksi ruoan, liikkumisen ja kuluttamisen suhteen. Valitse kaupassa kestokassi paperisen sijaan, suosi lähimatkailua ja kimppakyytejä, älä heitä ruokaa roskiin vaan hyödynnä tähteet tai kompostoi ne, kierrätä materiaalit ja hyödynnä pakkaukset, suosi lähiruokaa, marjasta, kalasta ja nauti ympäristöstä ja lähimmäisistäsi, anna lahjaksi elämyksiä ja aineettomia lahjoja, harrasta lähikulttuuria.

Mitä sinä voit tehdä?

 

Hyödyllisiä linkkejä

Tietoa ja toimintaa

Koulutusta ja opetusta

Mittareita ja testejä

 

KEKE vinkit

Kuukausittaisten vinkkien takaa löydät kiinnostavia linkkejä kestävän kehityksen teemoihin liittyen.

Joulukuun vinkki
Helmikuun vinkki
Maaliskuun vinkki
Huhtikuun vinkki
Toukokuun vinkki

Kesä-/heinäkuun vinkki
Elokuun vinkki
Syyskuun vinkki
Lokakuun vinkki
Marraskuun vinkki

KOSKELAN KUMMILAPSI GODFREY

Koskelan kummilapsi on 16-vuotias GODFREY poika. Hän asuu Tansaniassa Morogoron kylässä.
Godfrey on varttunut orpokodissa ja asuu nyt Kehyapu Ystävät ry:n rakentamassa Ubendo kodissa.
Godfrey on suorittanut peruskoulun ja aloittanut juuri yläasteen.

Avustustoiminta mahdollistaa sen, että hänellä on turvallinen paikka asua, hän pystyy huolehtimaan itsestään ja käymään koulua. Avustustoimintaa organisoi äänekoskelainen toimija Kehyapu Ystävät ry, joka on tehnyt työtä Tansaniassa jo yli 20 vuotta.

Koskelassa järjestetään tempauksia ja tapahtumia joiden avulla kerärään rahaan kummilapsen tukemiseen. Myös yksittäisiä lahjoituksia voi kummitoimintaan kohdentaa.

 
Lisätietoja:
Hanna Kemiläinen p.0400 115366, (hanna.kemilainen@aanekoski.fi)